Busexcursie naar tuinen in Friesland op 14 juli 2018

Na het succes van de busexcursies van de afgelopen jaren gaan we dit jaar een aantal tuinen bezoeken in de omgeving van Friesland.

Liefhebbers van tuinen, planten, bomen, vijvers, natuur kunnen tijdens deze excursie hun hart ophalen. Een feest voor vaste planten liefhebbers. We bezoeken drie tuinen, een daarvan heeft ook een kwekerij.

De Oevertuin in De Blesse

Een prachtige tuin, gekozen tot mooiste tuin van Friesland in 2016, met waterpartijen, vogels  en een grote verscheidenheid aan  planten en bloemen. De tuin bestaat uit een natuurlijk gedeelte wat overloopt naar een gecultiveerd gedeelte.

Het is het levenswerk van Floris en zijn vrouw Elly van den Oever, die zonder groene achtergrond een harmonieus park hebben gecreëerd waarin je je  kunt verwonderen over de prestaties van Moeder Natuur. Bloemen, planten en vogels rondom visrijke waterpartijen, fonteinen, bruggetjes, hutten en bankjes, heuveltje op, heuveltje af. De variatie is onverwacht groot. Al lopend word je geconfronteerd met de ene aangename verrassing na de andere. Floris en Elly zijn autodidacten die in de loop der jaren veel kennis hebben vergaard, in hun eigen tuin, en bij collega’s en kwekers, maar vast hebben gehouden aan een eigen koers: een speels natuurlijk geheel met een flinke weerstand tegen het zeer afwisselende klimaat in Nederland.

In 1998 zijn ze begonnen met het planten van een aantal bomen en het aanleggen van een vijver, wat in de afgelopen jaren uitgegroeid is tot ‘De Oevertuin’.

Lianne ’s prarietuin in Wilp (Gr)

In deze schitterende tuin zijn verschillende kleurrijke prairiebeplantingen te zien, waarbij er een natuurlijk evenwicht tussen grassen en vaste planten ontstaat die het hele jaar door aantrekkelijk is. De bedoeling van een prairietuin in Nederland is dat die het hele jaar door aantrekkelijk is voor mens en dier, vol kleur

en mooie vormen en met weinig onderhoud. Onderhoudsvriendelijk, omdat er niet gesproeid, amper gewied, niet bemest of gescheurd hoeft te worden. Je legt een prairietuin in één keer aan en laat hem verder met rust. Het is géén wildernis, maar met de goede combinatie van grassen en vaste planten juist een uitgekiend systeem dat zich na verloop van tijd zelf in stand kan houden zonder mest of watergift.

De planten en grassen moeten vechten om behoud van hun plaats en gaan met elkaar een evenwicht aan en onderdrukken veel onkruid. Ze gaan met hun wortels flink de diepte in en kunnen daardoor goed overleven. Dat levert een duurzame tuin op die vele jaren meegaat. Door de enorme soortenrijkdom blijft het in alle seizoenen mooi. Bovendien trekt het vlinders, bijen en andere insecten aan. Een grote belofte voor de toekomst!

Omdat er meer kleur gewenst is dan in de echte prairie zijn er in verhouding veel rijke bloeiers gebruikt. Langs de randen van de Prairietuin zijn siergrassen en vaste planten in wat grotere groepen geplant en combinaties van bijzondere grassen met vaste planten. Dit zorgt voor een  borderachtige prairiebeplanting. Ze houden lang hun structuur en vormen zo een mooie achtergrond voor de vele mixprairiebeplantingen

Sinds 2005 is Lianne houdster van de Nederlandse Plantencollectie van siergrassen. Lianne heeft ook een kwekerij.

De Jakobstuin  in Jistrum

De tuinen bij de charmante Bed & Breakfast  De Coulisse zijn nog vrij jong en aldus in volle ontwikkeling. Eerst een zandpad…en dan ineens duikt de overweldigende kleurenpracht van de Jakobstuin op. Een tuin zo groot als een weiland, met op de kop het huis van Jaap en zijn partner Maria. Een verscholen paradijs met een groot wow-effect. Wuivende siergrassen, spetterende kleuren, golvende lijnen, ritme en beweging. Het is één grote bloemenzee.

De tuin bestaat voor het grootste deel uit grassen en vaste planten. Daartussen worden jaarlijks eenjarige bloemen gezaaid. Elk perk heeft z’n eigen karakter, maar wel zodanig dat alles met elkaar een harmonieus geheel vormt.

De oorsprong van de tuin ligt in de Dutch Wave tuinstijl, waarbij natuurlijke ogende beplanting  uitgangspunt is. Grassen en vaste planten spelen de hoofdrol. De kleurrijke bloemenzee levert een prachtig beeld op en is een lust voor het oog.

Ter afsluiting van deze veel belovende dag willen we nog met elkaar een hapje eten en een drankje drinken. We vertrekken 's morgens om  07.30 uur vanaf de parkeerplaats TPZ Helmerzijde en hopen rond 20.30 uur hier weer terug te zijn.

De kosten voor deze dag bedragen voor leden € 65,00 en voor niet leden € 75,00.
Dit is uiteraard inclusief busreis, rondleidingen bij De Oevertuin, Lianne ‘s Prairietuin, De Jakobstuin en het slotetentje.

Om de kosten budgettair neutraal te houden moeten er in ieder geval 40 mensen meegaan.

We hebben optie op een bus bij ter Beek Reizen genomen, maar moeten dit natuurlijk wel binnen een bepaalde tijd gaan vastleggen. Nu is 14 juli wellicht nog een hele tijd weg, maar we zouden toch graag zien dat er vòòr 1 april duidelijkheid bestaat over de vraag of we gezamenlijk gezellig met de bus op pad kunnen

Dus geef u tijdig op!Opgave voor deze excursie bij: Wim van Lier,  e-mail: w.v.lier@home.nl, telefoon: 053-4615970

vol verwachting
Het bamboebos van Prafrance